Svenska

Pärlor som odlas i Japan

Akoyapärlan från Akoyamusslan

Akoyapärlor är en extraordinär gåva från havet som odlas med precision och skicklighet i Japan. Deras naturliga glans och klassiska skönhet har fängslat människor i århundraden.

Tillvägagångssätt
Dessa pärlor har sitt ursprung i Akoyamusslan, som odlas vid Japans kust, och de är skapade när en irritant, oftast en liten bit från en mussla, blir innesluten i dess mjuka vävnad. För att skydda sig från irritanten bildar musslan skikt efter skikt av nacre, ett ädelmaterial som ger pärlan dess unika lyster. Numera planterar man in en pärlemorkula med en bit mantel vävnad som sedan bildar en pärla efter ett par år.

Saltvatten vs Sötvatten
Akoyapärlor är kända för sin vita och silvriga nyanser, som varierar från kritvit till en mjuk rosa ton. Det som gör dem så eftertraktade är deras glans, djup och lyster, som reflekterar ljuset på ett sätt som få andra pärlor kan. Japanerna är väldigt duktiga på att få fram runda och vackra pärlor från akoyamusslan, däremot odlas det sällan fler än 2 pärlor per mussla. Samtidigt som saltvatten är mer påfrestande och arbetskrävande då musslorna tas upp och rengörs månadsvis jämfört med det snälla sötvattnet. Sötvattenpärlor odlas gärna flera stycken i de mycket större musslorna, vilket ofta ger en lägre kvalitét och skapar den stora skillnaden i pris som finns mellan salt och sötvattenpärlor. Den riktiga termen för båda dessa pärlor är Odlade pärlor.
Äkta Pärlor 
får endast användas till pärlor som är till 100 procent skapade av naturen och utan mänsklig påverkan.
Ett sötvattencollier av hög kvalitét 6 mm runda pärlor kostar idag hos oss ca 6-7000 kronor.
Ett saltvattencollier av hög kvalitét 6 mm runda pärlor kostar idag hos oss ca 20-25000 kronor
Ett Äkta saltvatten collier såldes i New York på auktion 2022 för närmare 500,000 kronor, begagnat.

Deras klassiska skönhet gör akoyapärlor till ett tidlöst smyckesval. De har varit en symbol för elegans och raffinement i århundraden och fortsätter att vara uppskattade idag. Vare sig de pryder en halskedja, örhängen eller ett armband, ger akoyapärlor en touch av enkelhet och sofistikation till varje tillfälle.

När du bär akoyapärlor bär du en bit av havets mystik och skönhet med dig. Deras enastående glans och det hantverk som krävs för att odla dem i Japan gör dem till en unik och betydelsefull del av smyckes världen.

Drottning Elisabeth var en sann pärlälskare och sågs ofta bära sitt 3 radiga pärlcollier.

Vi har alltid smycken på lager.

Pärlor har en livslängd på 2-300 år om de sköts väl. Och att sköta pärlor väl är framförallt genom att använda dina pärlor då det ger pärlan ett nödvändigt tillskott av fukt från dig. Pärlor innehåller ett par procent vatten som torkas ut vid misskötsel som att förvara pärlor i bomull t.ex.

Pärlan har en hårdhetsgrad av 4 på Mohs skala, vilket innebär att pärlan är lite hårdare än en nagel. Vilket är väldigt skört mätt mot ädelstenar. Därför bör du förvara dina pärlor separat och inte mitt ibland dina smycken i metall.

Relaterade produkter

Guldbolaget, Wissings Collection
Drakenberg Sjölin
Drakenberg Sjölin