Svenska

Vad betyder Top Wesselton?

Sällsynt vita diamanter

Top wesselton refererar till avsaknaden av färg i en diamant. Det finns egentligen två sätt att beskriva färgen, båda har samma mening, men med olik härkomst. Det finns en internationell terminologi och en skandinaviskt terminologi. Top Wesselton är en del av den skandinaviska terminologin.

Colour
Färg
GIA
Internationell
Skandinavisk
D River
E River
F Top Wesselton
G Top Wesselton
H Wesselton

Förr i tiden fanns problemet att man beställde en diamant med en önskad färg från två olika länder, så hade diamanterna inte samma färg. För att klargöra detta så skapade GIA – Gemmological institute of america färgskalan D-Z, där D står för färglös och Z står för svagt gul eller brun.
Varför börjar inte skalan på A? Helt enkelt för att den tidigare skalan började på A. Så GIA gjorde det klart och tydligt att detta inte var en förlängning av den tidigare skalan utan en helt ny.

Scan D.N – Skandinavisk Diamantnomenklatur & Graderingsregler har tagit de internationellt rådande reglerna och förenklat genom att vi har grupperat ihop några bokstäver för att göra det enklare och bättre anpassat för vår egna marknad. Båda skalorna lever bredvid varandra utan förändring i tolkning av en diamants färg.
D och E eller River som vi kallar det är absolut färgfria diamanter, transparensen är den som avgör om en sten är D eller E inte färgfriheten då båda är färgfria.
F och G eller Top Wesselton: För en kvalificerad observatör framstår TOP WESSELTON (F) diamanter färgfria och en TOP WESSELTON (G) kan en kvalificerad observatör ana en extremt svag färgton. Återigen är det transparensen som utgör förklaringen i de olika graderingarna.

En fråga som hänger kvar i mitt huvud:
Är Top Wesselton eller River ett sätt att sälja diamanter med de lägre graderingarna som E eller G av vardera kategori?
Nja, så fungerar det inte riktigt. Alla delar av en diamant är avgörande för priset och därför hittar man förklaringen i de andra delarna som skapar priset på en diamant. Vanligtvis säljs en diamant som Top Wesselton (F-G) / VS (VS1-VS2) då är standarden att du får den ena eller den andra topp kategorin som F/VS2 eller G/VS1 med alla andra faktorer lika.

Namnet Top Wesselton kommer förövrigt från en stad som heter Wesselton i Sydafrika som har en diamantgruva.

Har du fler frågor du vill att vi ska klargöra, skicka ett mail info@wissings.se eller skriv till oss på instagram.

2024-02-17

Relaterade produkter

FANCY - Wissings Guld, Wissings Collection
Efva Attling