Svenska

En otroligt viktig fråga att ställa sig, då det inte går att skilja en syntetisk diamant från en äkta naturlig diamant med mikroskop eller handhållen utrustning.

Alla diamanter vi köper in går igenom flera instanser av högteknologisk och professionell utrustning från GIA – Gemmological institute of America och De Beers, för att bestämma härkomsten av diamanterna. Naturlig eller Man made/Syntetisk/Labbodlad.

För den hängivna.

Utrustningen från GIA heter GIA ID100 och den använder mycket känslig spektroskopiteknik för att upptäcka spårmängder av gallerdefekter i diamanter. Detta är en av fyra steg som diamanten går igenom oavsett storlek, från de minsta diamanter på 1 mm till de största på flera carat, allt testas för att säkerställa att inga syntetiska diamanter går igenom som naturliga. Det kan låta otroligt att även de minsta testas i detalj, men de flesta större diamanter säljs med certifikat. De stenarna är därmed redan testade i större laboratorium och därför är allt utrustning som utvecklas till diamanthandlare gjorde för att de ska kunna gå igenom större mängder mindre diamanter (Under 0,20ct) och säkerställa att diamanterna är naturliga eller syntetiska.

När GIA själva bestämmer härkomsten på en diamanter görs den på Nanometer nivå, En miljarddels meter, för att hitta spårämnen och på atomnivå avgöra om diamanten är enbart gjord av kolatomer eller om andra atomer också finns och hur den har kommit till.